Üç Ciltlik Mağusa Kitapları: SALAMİS KRALLIĞINDA YÜRÜYÜŞ
Geçtiğimiz hafta Mağusa için çok önemli üç ciltlik bir tanıtımına katıldık. Kitapların yazarı Anna Marangou ve fotoğraflayan Petros Fiakkas, Mağusa’yı çok seven iki Mağusalıdır. Anna’nın yaşamı, -1974 yılına kadar, yurt dışında eğitim gördüğü yıllar dışında- Maraş’ta geçti. Petros ise şimdiki Larnaka Yolu diye bilinen yolun üzerinde yani Ay Luka mahallesinde büyüdü. 1974 sonrası terk etmek zorunda kaldıkları Mağusa’ya ancak geçişlerin açıldığı 2003 yılında tam 29 sene sonra gelebildiler. Anna’nın çocukluk ve gençlik yıllarını geçirdiği Maraş’a ulaşabilmesi ise çok daha uzun bir zaman aldı.
Mağusalı olup Mağusa’yı çok seven bu iki insanla yollarımız Mağusa’da kesişti. Buralarda her zaman beraber olduk. Bu sevgileri onları bu üç ciltlik çalışmayı yapmaya motive eden faktörlerin başlında geldi. Bu yıl Atina’da To Rodakio yayınevi tarafından yayımlanan "Salamis Krallığında Yürüyüş" üçlemesi, Anna Marangou'nun yazıları ve Petros Fiakkas’ın fotoğraflarını içermektedir. Bu üç ciltlik dev eser Mağusa ile ilgili bugüne kadar yayımlanan belki de en geniş kapsamlı kitaplardır.
Kitabın tanıtımı, 9 Lefkoşa'nın güneyinde Kıbrıs Bankası Genel Merkezi'nde geçtiğimiz Pazartesi akşamı yapıldı. Tanıtımında söz alan Anna Marangou kitabın Türkçe ve İngilizce’ye de çevrilmesi noktasında konuşmasında tüm katılımcılara söz verdi. Üçleme bir kutuda üç kitaptan oluşmaktadır. İlk cildinde “Sessiz Şehirler, Engomi, Salamis, Arsinoe ve Constantia” fotoğraflarla anlatılmaktadır. İkinci cildi tamamen Mağusa’ya ayrılmış olup 12. yüzyıldan 21. yüzyıla kadar Mağusa’ya yer verilmiştir. Üçüncü ciltte ise Mağusa ilçesinin köylerine yer verilmiştir.
“Üçleme, yalnızca kayda değer bir medeniyetin kesintisiz devamlılığını değil, aynı zamanda Salamis, Mağusa ve ilçenin Bronz Çağı'ndan günümüze kadar Doğu Akdeniz'in evrimi ve gelişimindeki önemli rolünü ve büyük jeopolitik ve jeostratejik önemini kanıtlamayı amaçlamaktadır.
Bu eser bir bilimsel el kitabı değil, yazarın önceki iki kitabı "Pedieos Nehri Kıyısında Yürüyüş" (To Rodakio, 2018) ve "Toprağımızın Ucunda Yürüyüş" (To Rodakio, 2019) geleneğini takip etmektedir. Bölgenin zamansız tarihinin bir kroniğidir; hikayeler, sesler, gelenekler, tanımlar ve yürüyüşler aracılığıyla anlatılmakta ve aynı zamanda Mağusa’dan gelen Petros Fiakkas’ın güzel fotoğraflarıyla zenginleştirilmiştir.
Kitabın içeriği, yazarın Engomi, Salamis, Arsinoe ve Constantia gibi antik şehirlerle olan canlı ilişkisini yansıtmaktadır. Bu olağanüstü şehirler Mağusa’yı şekillendirmiş ve yaratmıştır. Aynı zamanda Mağusa’nın eyaletinden kaynaklanan gücü de unutmamaktadır. Bu eser, Bronz Çağı’ndan günümüze kadar varoluşumuzun ve medeniyetimizin zamansız tarihinin kapsamlı bir anlatımıdır. Çağdaş Kıbrıs’a, kaybın önemini ve adanın yeniden birleşmesi gerekliliğini hatırlatmak ve uyandırmak amacıyla yazılmıştır.”