Okullarımızda son durumu konuşmaya devam ediyoruz…
Geçen haftaki “Mağusa’da okullar ve eğitim ne durumda?” başlıklı yazımızda geçen yıl 6 Şubat’ta yaşadığımız büyük felaket sonrası okullarımızı sorgulamıştık. O tarihten bugüne kadar yaklaşık 13 ay geçmiş ve iki kış mevsimi yaşanmıştır.
Çocuklarımız özellikle Mağusa bölgesinde 2 büyük lisemizde hala sınıflarına giremiyor. Sağlıklı olmayan koşullarda derslerini hocalarıyla beraber büyük bir özveriyle yürütüyorlar.
Yani hızla hareket edilmesi ve tüm olanakların seferber edilmesi gereken bir durumla karşı karşıyaydık. “Kıbrısın Sesi”nde yayımlanan yazımızla ayni günde Başbakanlık’ta “Deprem Denetim Komitesi” de toplanmış. Neredeyse bizi duymuşlar gibi sorularımıza da cevap olacak açıklamalarda bulunmuşlar. Haberin özeti aşağıdadır.
“Başbakanlığa bağlı olarak kurulan ve Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Yerbilim Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri odası ve Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’nden oluşan Deprem Denetim Komitesi çalışmalarını sürdürüyor. Deprem Denetim Komitesi’nin yeni toplantısı Başbakanlık’ta gerçekleştirildi.
Toplantının ardından Deprem Denetim Komitesi Başkanı, Başbakanlık Müsteşarı Hüseyin Cahitoğlu bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Deprem Denetim Komitesi Başkanı Hüseyin Cahitoğlu, okulların depreme karşı dayanıklılık testi ve güçlendirme çalışmalarının devam ettiğini ifade ederek, “124 okulumuzda deprem dayanıklılık testleri yapılmış ve tamamlanmıştır. 124 okulumuza ait, küçüklü büyüklü 746 binada toplam 1385 test yapılmıştır. Şu ana kadar 46 okulumuz vizelenmiş, 41 okulumuz ise ihale aşamasına gelmiştir.” dedi.
Peki bu cevaplar bizleri tatmin etti mi?
Bence tek kelime ile hayır!
Korkunç felaketin üzerinden 13 ay ve iki kış mevsimi geçti.
Bu sürede hızlı hareket edilip binaların güçlendirilmesini ve çocuklarımızın sınıflarına dönmesini beklerdik.
Fakat şu ana kadar geldiğimiz konak sadece “ihale aşaması” noktasında.
Bu arada Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Başkanı Tunç Adanır ile Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Tahir Gökçebel de sürecin uzadığından yola çıkarak karşılıklı tartışma içine girdiler. Sorunun ve gecikmenin nedeni ne olursa olsun bu istenmeyen durum güzide kurumlarımızı da karşı karşıya getirmeye başlamıştır.
Sonuç, geçen 13 ay ve sadece durum tespitiyle beraber ihale aşaması.
Açıklamada hala okulların ne zaman hazır olacağına da dair bir ibare yok.
Toplumun canını yakan en önemli konularda bile herhangi bir maddi sorun olmadığı halde (deprem fonunda 600 milyon TL’den fazla para toplandığını biliyoruz) mevcut hükümetin sorunları çözme kabiliyeti bu ise daha yürüyecek çok yolumuz var demektir.