Mağusa’da Eğitim Ve Okullar Ne Durumda?
Kenti temellerinden sarsan 6 Şubat depreminin üzerinden bir yıl geçti. Deprem sonrası yaşadığımız büyük depresyondan sonra kentteki ilk büyük refleks bazı okulların boşaltılması ve depreme dayanıklılığının sorgulanması olmuştu.
Çoğunlukla 1974 öncesinden kalan, o günün koşullarına göre yapılmış okullardan bazıları öğrencilerin ve öğretmenlerin aile birlikleriyle aldığı karalar neticesinde boşaltılıp, alelacele yapılan çadırlar ve sonrasında konteyner sınıflara taşınmıştı.
Önce çadırlar denenmiş, sular altında kalmasıyla bazı okullarımız konteyner sınıflara gitmişti. Özellikle Namık Kemal Lisesi ve Meslek Lisesi sınıflarını terk eden okullardı.
Peki geçen bir yılda gerek bu iki lisemiz gerekse çağdışı kalmış yapılarda eğitim veren diğer okullarımız ve kolejimiz için şu ana kadar ne yapıldı?
Deprem fonunda bir yılda toplanan 600 milyon Türk Lirasından fazla para nereye ve nasıl harcanıyor?
Bu konuda mutlaka birşeyler yapılıyor olsa da bu konuda toplum yeterince bilgilendiriliyor mu?
Okulları boşaltan liselerimiz ne zaman gerçekten güçlendirilmiş ve yenilenmiş binalarına geri dönecekler?
Milli Eğitim bu konuda bir plan ve programı halkla paylaştı mı?
Ömrünü her açıdan tamamlamış okullarımızın yenilenmesi için bir öngörü var mı?
İnşaat sektörünün hızla büyümesiyle kentin arazileri hızla el değiştirirken ileride kamunun kullanacağı tek bir dönüm araziyi Mağusa ve varoşlarında bulamayacağız. Bu gerçek gün gibi aşikarken bırakın eski okulları, artan nüfusun yeni ihtiyaçlarını karşılayacak yeni okulları nerelere inşa edeceğiz?
“Gençler geleceğimizdir” gibi klişeleşmiş ve afaki sloganlarla gençlerin ve eğitiminin aslında hesaba katılmadığı bir ülkede bu sorulara cevap aramaya devam edeceğiz.