Gerçekçi Olmayan Beklentilerimiz

Romantik, arkadaşlık ve aile ilişkilerinde hepimiz birbirimizden bir şeyler bekliyoruz ama hiçbirimiz bunu bilmiyoruz. 

Peki o zaman burada suçlu olan kim?

Karşı tarafın bizden ne beklediğini bilmeyen biz mi, yoksa bizden beklediği olan karşı taraf mı?

Belki de bu noktada bir suçlu aramamalıyız. 

Buradaki temel odak noktamızı suçlu aramaktan ziyade beklentilerin ne olduğuna çevirmeliyiz. Sanırım bu noktaya gerekli ve net açıklamayı yapabildiğimiz zaman ne suçlu oluruz ne de suçlanan. 

“Gerçekçi şeyler mi bekliyoruz, yoksa gerçek dışı şeyler mi?” önemli olan soru bu.  

Tabi ki hepimiz ilişki içerisinde olduğumuz insanlardan bir şeyler bekleriz. Sanırım bu insanın en temel özelliklerinden birisidir. Ailemiz içerisinde annemizden, babamızdan, kardeşimizden bekleriz. Sosyal ilişkilerimizde arkadaşlarımızdan bekleriz. Romantik ilişkide ise partnerimizden bekleriz. Ve daha birçok insan ilişkilerinde hep bekleriz. Beklentiler karşılanmadığı zaman ise “Senden bunu beklemezdim” cümlesi ortaya çıkar. Böylece ya suçlu ya da suçlayan oluruz. 

Gelelim esas noktaya yani BEKLENTİLERİMİZE.

Örneğin romantik bir ilişkide kadın ve erkeği ele alalım. Kadın ilişki içerisinde olduğu erkeğin kendisini tam olarak anlamasını ve dile getirmeden düşündüğü şeyleri yapmasını beklemektedir. Tüm bu beklentiler karşılanmadığı zaman ise büyük bir hayal kırıklığı yaşamaktadır. Burada gerçekçi bir beklenti olmadığını söyleyebiliriz. Bunun birinci sebebi herhangi bir insanın sizin zihninizden geçen şeyleri bilme imkânı yoktur, ikinci sebebi ise karşınızdaki bireyin bir erkek olduğunu unutmanızdır. Yani bir erkeğin kadınların düşündüğü gibi düşünemediğini, beyin yapılarının buna uygun olmadığını biliyoruz. Burada yanlış anlaşılmak ve erkekleri kendime küstürmek istemem. Bu durum sizin yaratılışınızdan ötürü var olan bir şeydir. Yani erkeklerin hiçbir şey anlamadığı gibi genel bir yargılamada bulunmuyorum. Kadınların her şeyi açık bir şekilde dile getirdiği zaman bile erkeklerin duymadığını ve anlamadığını gördüğümüz durumlar olabiliyor. Burada erkeklerin beyin yapılarının bu yönünün daha az gelişmiş olduğunu görebiliriz. Belki de bu bilgileri öğrenip kendi düşünce yapımızı fark etmeliyiz ve beklentilerimizi ona göre oluşturmalıyız. Böylece beklentilerimiz gerçekleşmediği zaman daha az hayal kırıklığına uğrayacak ve daha az üzüleceğiz. Ve belki de kendimizi değersiz hissetmekten kurtaracağız. 

Bir ilişkide kadının erkekten bekledikleri kadar erkeğinde kadından bekledikleri vardır. Erkeğinde sözel olarak dile getirmediği herhangi bir şeyi kadından beklemesi sağlıklı ve gerçekçi bir beklenti değildir. 

Kısacası ilişkiler içerisinde herkesin kendine göre beklentileri vardır. Fakat bu beklentilerden karşı taraf suçlu değildir. Çünkü bu beklentiler sizin zihniniz tarafından üretilmiştir. Zihninizin ürettiği bir şeyin gerçekleşmemesi karşı tarafın suçu olmamalı (Dürüst olalım bu hiç adil değil 😊). 

Bir insandan kişiliğine, mizacına ve biyolojik yapısına uygun olmayan şeyler beklememiz gerçekçi ve sağlıklı değildir. Gerçekçi olmayan beklentilerimizi sağlıklı ve gerçekçi olanlar ile değiştirdiğimizde daha bilinçli hareket etmiş oluruz. Bu durum ise daha sağlıklı ilişkiler kurmamızı sağlar. Sağlıklı ilişkilerimizin olması toplumumuzu olumlu yönde etkileyecektir. Buna çok ihtiyacımız var. 

Beklentilere fazla odaklanmak yerine daha sağlıklı beklentiler ortaya çıkarabilmek ümidiyle…

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Hoş çakalın, sağlıcakla kalın…

Psikolog Sevdenur Yıldırım