YALNIZLIK
Herkese merhabalar, bugün sizlere sosyal medyada dolaşırken karşıma çıkan bir videonun etkisiyle bu yazıyı yazıyorum. Sanırım günümüzün git gide artan sorunlarından birisi olduğunuda söylemem yanlış olmaz. Bence üzerinde durulması ve bolca tartışılması gereken konulardan birisi.
Uzun süre yalnız yaşayan bireylerin, başkaları ile yaşayan bireylere göre fiziksel hastalığa maruz kalma olasılıklarının daha fazla olduğu söylenebilir. Bu artık bilinen bir gerçektir. Hatta daha açık bir ifade ile söyleyecek olursak yalnız yaşayan bireylerin diğer bireylere göre daha az yaşadığı görülmektedir. Bunun en temel sebeplerinden birisi insanın çevresinde birilerinin varlığını istemesidir.
Bir birey kendisinin güvendiği, bir şeyler paylaşabileceği, danışabileceği birilerine ihtiyaç duyar. Böyle bir yapıya sahibiz.
Ayrıca kendisine güvenen, kendisi ile bir şeyler paylaşan insanların varlığına da ihtiyaç duyar. Kısacası insan sürekli etkileşim ve iletişim içerisinde olmalıdır. Aslında bu temel bir ihtiyaçtır.
Bu durumdan mahrum kalan bir bireyin vücudu belli bir zaman sonra pes ediyor. Ve diyor ki “Ben artık dayanamıyorum”. Vücudun böyle bir tepki vermesi insan ilişkilerine duyulan ihtiyacın ne kadar önemli olduğunun göstergesidir.
Ne yazık ki günümüzde bireylerin daha çok yalnızlaştığını görüyoruz. Güven problemleri, sosyal medya, tahammülsüzlük vb. bir çok sebep yalnızlaşmayı tetiklemektedir. Ve yalnızlığın haklı sebepleri olarak görülmektedir. Bu sebepler başka bir yazı altında detaylı bir şekilde tartışılabilir.
İnsanın kendisine vakit ayırması ile yalnızlık arasında benzerliğin olduğu düşünülebilir. Bu iki durum arasındaki temel farkı kısaca ele alalım; . yalnızlık, insanın tüm her şeyini kendi başına yapmayı tercih etmesidir. Kişinin kendi başına vakit geçirmesi ise günün belli bir saatinde, haftanın belli bir gününde vb. herhangi bir zaman içerisinde istediği bir şeyi yapmasıdır. Ruh sağlığı uzmanları zaman zaman bireylere yalnız kalmalarını önerir fakat buradaki yalnızlık bireyin kendisi ile kısa süreli olarak vakit geçirmesini sağlamaktır. Uzun süreli olarak yalnız yaşamayı, kalmayı tavsiye etmeyiz. Çünkü insan insan ile var olur.
İnsan etkileşim, iletişim, paylaşım, destek vb. tüm faktörlerin olduğu insan ilişkilerine ihtiyaç duyar. Bu hem fiziksel hem psikolojik sağlığımız açısından çok önemlidir.
Bolca iletişim ve etkileşim içerisinde olduğumuz günler geçirmemiz ümidiyle…
Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Hoşça kalın, sağlıcakla kalın…
Psikolog Sevdenur Yıldırım
(Kavramlara yönelik tanımlar tamamen bana ait olup, herhangi bir kaynak kullanılmamıştır. Bilimsel bir amacı yoktur).