Mağusa KENT MÜZESİ’ne Hazır
Her kentin tarihini, kültürünü, hafızasını kayıt altına alacak bir müzeye mutlak ihtiyaç vardır.
Hele de son yüzyılda o kent birçok çatışmanın, demografik alt üst oluşun, dikenli tellerle bölünmüşlüğün merkezi olmuşsa bu müze çalışması bir o kadar daha önem kazanmaktadır, o kent için.
Kentin belleğini gelecek kuşaklara aktarabilmenin olmazsa olmaz koşulu kentin kuruluşundan bugüne yaşadıklarını bir sistematik içinde toplamak ve bir Kent Müzesinde bu verileri çeşitli araçlarla anlatmaktan geçer.
İşte bunun için kentimizde Mağusa Kent Müzesi Derneği’nin öncülüğünde Mağusa Belediyesi’nin de desteğiyle yaklaşık iki yıldır çalışmalar yürütülmektedir.
Kent Müzesi nedir? Niye ihtiyaç duyulmaktadır?
Bu sorulara cevap arayıp bir kent müzesi oluşturmak için Mağusa’da yaşayanlarla beraber yapılan çalışmaların en geniş katılımlısı geçtiğimiz hafta sonu yapıldı.
Başından beridir Mağusa Kent Müzesi çalışmalarına gönüllü destek olan uluslararası bir isim Müzelog Burçak Madran’ın da katılımıyla iki gün boyunca Bandabuliya güzel bir atölye çalışmasına ev sahipliği yaptı.
ICOM-ICMAH (International Committee for Museums and Collections of Archaeology and History) Başkanlığını da yürüten Burçak Madran’ın kent müzeleri konusunda deneyimlerini aktardığı ve yaklaşık 50 katılımca iki gün boyunca yapılan çalışmalarda bir kent müzesinin gerekliliği ve neleri kapsaması gerektiği üzerinde bugüne kadar yapılan çalışmalar gözden geçirildi. Bunlara yapılan katkılar not edildi.
Bir kent müzesinin başlangıç noktası olacak bir sergi salonunun projesi şu an Anıtlar Yüksek Kurulu’nda onay aşamasında. DAÜ’den restorasyon alanında çalışmış iki değerli hocamızın projelendirdiği Kızıl Hamam’ın karşısındaki 6 numaralı mazgalın Mağusa Belediyesi ile beraber bir sergi salonuna dönüştürülmesi Mağusa Kent Müzesi’nin ilk adımı olacak.
Mısırlı kral II Ptolemei’nin kız kardeşi ve sonrasında eşi olacak Arsinoe’nin adıyla kurulan Mağusa 2300 yıllık bir serüvenin ve onlarca medeniyete yaptığı ev sahipliği sonunda günümüze ulaşmış bir Ortaçağ kenti. Bu özelliğinin baskın olduğu ve çeşitli medeniyetlere ait izleri kentin her köşesinde görebileceğiz bir açık hava müzesini andıran Mağusa, yapılacak bir kent müzesi ile de bu zenginliğini sergileyebilecek bir mekana kavuşacak.
Kentin yaşadığı serüveni kayıt altına alıp, kentle ilgili yaşanılanları, hikayeleri, insanları, olguları, mekanları tümüyle işleyecek bir “Kent Müzesi” bu süreç zarfında oluşan belleği gelecek kuşaklara aktarmada en önemli görevi üstlenecek.