Duvarın Ardından: Birleşmeyle Oluşan Kamusal Mekanlar
Kuzeyden güneye doğru zigzaglar çizen Duvar'ın yıkılmasının ve birleşmenin ardından, sınırlarda boş alanlar oluşmuştu. Bu boşluklar zamanla çeşitli yaratıcı dinamiklerle yeniden şekillendirildi ve sanatsal/kültürel amaçlı açık hava mekanlarına dönüştürüldü.
Özellikle iki mekan hem Duvar'ın öyküsünü anlatması hem de yerli halk ile turistlerin bir araya geleceği kamusal mekanlar olması nedeniyle özel bir misyonla tasarlanmıştır. Farklı tasarım temalarına sahip olmalarına rağmen, bu iki alan hem tarih ile insanları bir araya getirmiş hem de insanların sosyalleşmesine imkan tanıyan, kentin nefes aldığı alanlara dönüşmüştür.
Berlin Duvarı Anıt Alanı (Berlin Wall Memorial), Bernauer Strasse
Bu bölgenin özelliklerinden biri, Duvar'ın evleri ve komşuları birbirinden ayırmasıydı. Burada, Doğu ve Batı birbirine çok yakın bir mesafede idi.
Bugün 1,4 kilometrelik Duvar, çağdaş bir açık hava müzesine dönüştürüldü ve yaşayan bir anma mekanı / parkı oldu. Duvar, kalan parçalarının tasarım teması olarak kullanılan dikey elemanlarla devam ettirilmesi ile temsili olarak sunulmuştur. Bu çağdaş yaklaşımla, şehrin eski Duvar izleri çift sıra parke taşlarıyla da belirginleştirilerek bu mekan merak uyandıran bir hal almıştır.
Büyük açık hava sergisi, birçok bilgi istasyonundan oluşan tarihi materyallerle (ses, video, maketler, resimler ve gerçek bina kalıntılarıyla) ziyaretçilere Doğu tarafındaki yaşamın Duvar'dan önce ve sonra nasıl değiştiğini fotoğraflar ve metinler aracılığıyla aktarmaktadır. Ayrıntılar arasında Duvar'ın mahalleyi nasıl etkilediği, komşuları nasıl ayırdığı ve insanların nasıl kaçmaya çalıştığı da yer almaktadır. Anıt alanında Doğu'daki apartman binaları ve kaçış tünellerinin yerleri ve izleri de bulunmaktadır.
Ayrıca, alanda dikey elemanlarla yapılmış Uzlaşma Şapeli (Chapel of Reconciliation) de bulunmaktadır. Buradaki mevcut şapel, sınır şeridinde olduğu için 1985'te yıkılmıştı. Yerine inşa edilen Yeni Şapel ise Duvar'ın kurbanlarını düzenli olarak anmaktadır.
Ayrıca, Berlin Duvarı'nda vurulan veya ölen 130 kişinin adının ve resimlerinin yer aldığı "Window of Remembrance" (Anma Penceresi) bulunmaktadır.
Açık hava sergi alanının tam karşısında, onu tamamlayan gözetleme kulesi şeklindeki kapalı müze (dokümantasyon merkezi olarak da adlandırılmaktadır) bulunmaktadır. Müze, dışarıdaki açık hava müzesini tamamlayıcı bilgileri sunmaktadır. Kulenin üzerine çıktığınızda Duvar'ı ve "ölüm şeridi" olarak adlandırılan alanı gözlemleme imkanı bulunmaktadır.
Doğu Tarafı Sanat Galerisi (East Side Gallery)
Spree Nehri boyunca bulunan ve Berlin Duvarı'nın kalan en uzun kesintisiz kısmı olan bu bölüm, açık hava sanat galerisidir. Duvar yıkıldıktan hemen sonra, 21 ülkeden 118 sanatçı Duvar'ı boyamaya başlamış ve resim galerisi olarak da Duvarın yıkılışının üzerinden bir yıl geçmeden açılmıştır. Ve dünyanın en uzun galerisine dönüşmüştür. Burada Duvar, daha mutlu çağrışımlara dönüşmesi teması ile ele alınmıştır. Galerinin açılışından yaklaşık bir yıl sonra ise bu sanat duvarına korunan anıt statüsü verilir.
Açık havada bulunan Galeri, hava koşullarına tamamen maruz kaldığından dolayı düzenli olarak restore edilmektedir.
Duvarın nehir tarafında galeriyi destekleyen metinler ve resimlerle dış mekan müzesi oluşturulmuştur. Camdan yapılmış bilgi panoları (wall steles), çevresini yansıtma özelliği sayesinde dikkat çekmektedir. Bu şekilde, "tarihlerin yansıması" fikrini benimseyerek manzaranın bir parçası haline gelmekte ve bu temayı vurgulamaktadırlar. Duvarın nehre doğru 3 geçişinde yer alan parlak kırmızı "duvar köşesi" (wall angles) elemanları da bilgi panosu olarak yer almaktadır. Duvar ile aynı yükseklikte olan bu 2 farklı sergi sunum elemanları bölgenin tarihini, sergilenen sanatın tarihini ve bu tarihi sanat duvarın önemini ele alır.
Duvarın İki Farklı yüzü
Duvar’ın ortaya çıkardığı mekânsal boşluklar, iki farklı alanda, iki farklı konsept ile müzeye ve kamusal açık alana dönüştürülmüştür. Biri rengarenk ve coşkulu sanat müzesi, diğeri ise çağdaş yaklaşım ile sade ve sessiz tarih müzesi…