Letymbiotis Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gazetecilere verdiği olağan bilgilendirme çerçevesinde soruları yanıtladı.

Kıbrıs Türk Toplumu lideri Ersin Tatar'ın Guterres'in fikirlerini reddedip reddetmediği sorusuna "Sayın Tatar adına konuşmayacağımı anlamışsınızdır" diyerek şunları ekledi: "Size bir kez daha tekrarlayacağım şey, Genel Sekreter'in önerilerine olumlu yaklaştığımız gerçeği. BM ile ve BM Genel Sekreteri'nin kişisel temsilcisiyle çok yoğun bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Müzakerelerin kesildiği noktadan yeniden başlamasının mümkün olması için her türlü çabayı göstermeye devam edeceğiz."

BM Genel Sekreteri'nin Kişisel Temsilcisi María Ángela Holguín Cuéllar'ın Kıbrıs'a ne zaman döneceğinin sorulması üzerine, Sözcü "BM yetkilisinin ziyaret tarihi konusunda bir bilgim yok" yanıtını verdi ve Cumhurbaşkanı ile görüşme tarihi netleştiğinde bunun kamuoyu ile paylaşılacağını sözlerine ekledi.

Guterres'in önerisinin Crans-Montana'da kesintiye uğrayan görüşmelerin yeniden başlamasıyla mı yoksa başka bir şeyle mi ilgili olduğu sorusuna ise "BM Genel Sekreterinin Cumhurbaşkanına yaptığı öneri açıkça üzerinde mutabık kalınan çerçeve ve her zaman BMGK kararlarıyla uyumludur" yanıtını verdi.

"Bugün Sayın Cumhurbaşkanı da ifade ettiği gibi, Kıbrıs sorununda ilerleme kaydetmek ve faydalı bir gelişme sağlamak için açıklamalarla yetinmenin yeterli olmadığına inanıyoruz," diyen Sözcü, "Devam edeceğiz, aynı yapıcı tutumu sürdüreceğiz ve diğer tarafın da bizim gösterdiğimiz aynı yapıcı tutumu göstereceğini umuyoruz," diye ekledi.

Kamuoyu nezdindeki spekülatif değerlendirmelerden kaçınmanın önemine dikkat çeken Sözcü, "Önemli olan BMGS'nin bu çabaya bağlı kalmasıdır ki bunu, Kıbrıs sorununda yedi yıl süren talihsiz çıkmazın ardından Holguín'i kişisel elçisi olarak atamasıyla ve ayrıca hem Cumhurbaşkanı hem de Sayın Tatar ile bir görüşme gerçekleştirmesiyle kanıtladı" diye ekledi.

"BM ile bu yoğun temasları önümüzdeki dönemde de sürdüreceğiz," diyen Sözcü, "Ayrıca Genel Sekreter'in Kişisel Temsilcisini tekrar ülkemizi ziyaret etmesi için bekliyoruz. AB düzeyinde de müzakerelerin yeniden başlaması için gerekli olduğuna inandığımız bu olumlu iklimin sağlanmasına katkıda bulunmaya devam edeceğiz" bilgisini paylaştı.

Ulusal Konsey'in neden toplanmadığı sorusuna Letymbiotis, Ulusal Konseyin bugüne kadar beş kez toplandığını hatırlattı. Hükûmet Sözcüsü, "Cumhurbaşkanı, Ulusal Konsey'in toplanmasına şartlar oluştuğunda karar verecektir. Cumhurbaşkanı’nın Ulusal Konsey kurumuna ve Ulusal Konsey'deki faydalı diyalog ve görüş alışverişine olan saygısı açık" diye vurguladı.

Cumhurbaşkanının, Genel Sekreter ile Tatar arasındaki görüşmenin sonuçları hakkında bilgilendirilip bilgilendirilmediği sorusu üzerine Letymbiotis, Cumhurbaşkanı’nın daha önce bir soruya verdiği cevapta, evet, görüşme hakkında bilgilendirildiğini ancak bunun kamuoyuna açıklanması gereken bir konu olmadığını düşündüğünü hatırlattı. Sözcü, "Öze bağlı kalmaya devam ediyoruz" dedi.

Holguín'in sadece altı aylığına mı atandığı sorusuna Sözcü, "Buna defalarca cevap verildi. Bunu siz de gördünüz. Holguín'in görev tanımının hiçbir yerinde böyle bir şey yok. Kendisi BM Genel Sekreteri'nin kişisel temsilcisidir ve onun uygun gördüğü süre boyunca bu görevi yürütecektir. Altı aylık sürenin dolmasına gerek kalmayacağını bir kez daha tekrar ediyorum. Altı aydan daha kısa bir süre içinde bu koşulların yerine getirileceğini ve müzakerelerin yeniden başlayabileceğini umuyoruz" yanıtını verdi.

Holguín'in "Kıbrıs Rum tarafının müzakerelere yeniden başlamak istediğinde bir şeyler vermek zorunda kalacağı" yönündeki görüşünün teyit edip etmediği sorulduğunda, Sözcü "Bu bilgi nereden geliyor?" Karşı-sorusunu gündeme taşıyarak şunları belirtti: "BM Genel Sekreteri'nin kişisel temsilcisi  olarak Holguín'in müzakerelerin mutabık kalınan çerçevede yeniden başlaması için her türlü çabayı gösterdiğini görüyorsunuz. Kendi payımıza, Kıbrıs Cumhuriyeti olarak inisiyatif alarak yapıcı tutumumuzu ortaya koyduk. Holguín'in Genel Sekreter'in Kişisel  Temsilcisi olarak atanmasının duyurulmasıyla birlikte, Kıbrıslı Türk yurttaşlarımıza günlük yaşamlarında destek olacak tedbirleri açıklayanın da Cumhurbaşkanı olduğunu hatırlamakta fayda var".

Kıbrıslı ve Yunanistanlı siyasetçilerin Kıbrıs meselesi ile ilgili son açıklamalarına temasla Sözcü, "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ve tabii ki Cumhurbaşkanı'nın ve Kıbrıs Hükûmetinin belirtilen pozisyonu üzerinde anlaşmaya varılan çerçeveye bağlılıktır; BMGK kararlarına uygun olarak siyasî eşitliğe sahip iki bölgeli iki toplumlu federasyon esastır" değerlendirmesinde bulundu.

Kıbrıs Haber Ajansı