Aslı Murat, cezaların caydırıcı olmaktan uzaklaştığının da altını çizdi.
Avukat Aslı Murat, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde okunan çocuk istismarı davası kararına dikkat çekti. İstismarcının, yasadaki üst sınır olan 6 yıl yerine 4 yıl 6 ay hapse mahkum edilmesiyle ilgili tepki gösteren Murat, ülkede çocukların güvenliğini tehdit eden ciddi sorunlara işaret etti.
Murat, bu sorunun yalnızca yabancılarla sınırlı olmadığını vurgulayarak, nüfus sorununa ve kontrolsüz giriş çıkışlara da değindi. Murat, cezaların caydırıcı olmaktan uzaklaştığına ve Ceza Yasasında değişiklik yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Murat’ın önerileri arasında, Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) Yasası’nın ivedi şekilde Meclisten geçirilmesi, zorunlu cinsel sağlık eğitiminin tüm okullarda sağlanması ve çocukların mahkemelerde tanıklık yaparken çifte travma yaşamamaları için usul kurallarının değiştirilmesi yer aldı. Son olarak, çocuk haklarına yönelik özel eğitim almış polislerin, Çocuk Şubesi bünyesinde görev alması gerektiğini belirtti.
Aslı Murat’ın tam paylaşımı şöyle:
“Ülkede hiçkimse, en çok da çocuklar kendilerimi güvende hissetmiyorlar. Bugün Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde, çocuk istismarına yönelik önemli bir davanın kararı okundu. İstismarcı, yasadaki üst sınırı 6 yıl olarak düzenlenen suça karşılık, 4 yıl 6 ay hapse mahkum edildi.
Öncelikle şunu vurgulamak isterim. Bu sorun sadece yabancılar kaynaklı değildir. Eğer o yöne çekip tartışırsak, meselenin özünü kaçırırız ama bu olay bazında da nüfus sorununa dikkat çekmek elzemdir.
Ne yapmalı?
1- İstismarcı ülkeye çalışmak için gelen ve kayıt dışı olan bir kişi. Hükümet edemeyenlerin denetimsizliği, çocukların kolayca, gündüz vakti, sokak ortasında istismar edilmesine neden oldu. Ülkedeki nüfusa, giriş çıkış ve kalışlara yönelik sergilenen kontrolsüzlük ve keyfilik durdurulmalı.
2- Mahkemenin kararında da vurgu yaptığı gibi, çocuklara yönelik işlenen suçlar ciddi oranda artmış ve yasalar caydırıcı olmaktan uzaklaşmıştır. Bu yüzden Ceza Yasasında değişiklik yapılmalıdır.
3- Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) Yasası ivedi şekilde Meclisten geçirilmelidir.
4- Zorunlu ve etkili cinsel sağlık eğitimi tüm okullarda sağlanmalıdır.
5- Çocukların maruz kaldıkları suçlarda Mahkemede tanıklık yapacakları usul kuralları değiştirilmeli, çifte travma yaşamalarının önüne geçilmelidir.
6- Çocuk haklarına yönelik özel olarak eğitilmiş polislerin görev alacağı, Çocuk Şubesi teşkilatın bünyesine dahil edilmelidir.”