Karma evliliklerden doğan çocuklara vatandaşlık verilmemesi nedeniyle dokuz sendikanın desteğiyle Eda Hançer Akkor’un Kıbrıs Cumhuriyeti aleyhinde açtığı davada, Kıbrıs Yüksek Anayasa Mahkemesi istinaf başvurusunu reddetti. İstinaf başvurusunun reddedilmesiyle birlikte iç hukuk yolları tıkandığından, dava için AİHM’e gidilecek.
KARMA EVLİLİK DAVASI AİHM’E
KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, CTP Milletvekili Ürün Solyalı ve Kimliksizler Derneği Yönetim Kurulu üyesi Nazen Şansal karara ilişkin Kıbrısın Sesi’ne açıklama yaptı. Açıklamalarda mahkeme kararının adil olmadığına işaret edildi.
“EŞİT YURTTAŞLIK HAKKI İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ”
Burak Maviş Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ayrımcı ve keyfi uygulamaları nedeniyle temel haklarından biri olan vatandaşlıktan mahrum bırakıldığının altını çizerek kendi ülkelerinde yabancı muamelesi gören çocukların sesi olmaya devam edeceklerini belirtti. Maviş, “Bu dava yalnızca bir bireyin değil; Kıbrıslı Türk toplumunun tamamının eşit yurttaşlık hakkı için verdiği bir mücadeledir.” dedi.
“KARAR ADİL DEĞİL”
Mahkeme kararının adil olmadığını söyleyen Kimliksizler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Nazen Şansal da, “Karar, insan ve çocuk haklarına uygun değildir, en önemlisi de ‘ayrımcılık yapmama yasağına’ aykırıdır” dedi.
Hukukun ve insan haklarının gelişmesine katkı koyma sorumluluğunda olduklarının altını çizen Şansal, Kıbrıs Cumhuriyeti makamlarına ve Avrupa Birliği mekanizmalarına aktarmaya devam edeceklerini kaydetti.
“BU SADECE HUKUKİ DEĞİL, SİYASİ BİR MESELE”
CTP Milletvekili Ürün Solyalı, karar sonrası yaptığı açıklamada, AİHM sürecinin birçok kişi için umut verici bir başlangıç olduğunu vurguladı. Solyalı, “İlk kez bu süreç başlıyor ve binlerce dava arasında iç hukuk yollarını tüketmiş ilk dava olma özelliğini taşıyor. Karar olumsuz olsa da yeni bir sürecin kapısını araladığı için olumlu değerlendiriyoruz” dedi.
Solyalı, Kıbrıs’ın güneyindeki liderliğin bu çocukları “rehin” olarak tuttuğunu ifade ederek, meselenin esasen siyasi bir sorun olduğunun altını çizdi.