Yeni süreçte iki tarafın projeyi ilerletmek için bir anlaşmaya varmak üzere görüşmelere başlaması bekleniyor.

Ön çalışma, tampon bölgede fotovoltaik paneller ve üç saatlik depolama kapasitesine sahip bataryalar kullanacak 36 MW’lık bir güneş enerjisi santralinin kurulmasını öngörüyor.

Komisyonun ilgili açıklamasına göre, mevcut seçeneklerin bağımsız bilimsel değerlendirmesi, iki toplumun projenin tam yeri, önerilen teknolojik ve teknik çözümler, yatırımın finansmanı ve elektrik paylaşımı yolları da dâhil olmak üzere projenin kilit yönlerini ele alacakları bir temel oluşturuyor.

Sonraki adımlar üzerinde anlaşmaya varılması hâlinde Komisyon, güneş enerjisi santralinin tasarımı ve inşası için uluslararası bir ihalenin hazırlanması ve başlatılması için destek vermeye hazır olduğunu beyan diyor.

Nava yaptığı yazılı açıklamada "Bu proje muazzam bir potansiyele sahip. İki toplumu birbirine daha da yakınlaştırabilir, enerji sektöründe iş birliğini daha da geliştirebilir ve AB Yeşil Mutabakatı hedeflerine ulaşılmasına katkıda bulunabilir" mesajını verdi.

“Bu girişim, yeni BM temsilcisinin iki toplum arasında ortak bir zemin arayışında olduğu bir döneme denk geliyor. Bu nedenle, projenin bir sonraki aşamaya geçebilmesi için toplumları mümkün olan en kısa sürede tüm ayrıntılar üzerinde mutabakata varmaya çağırıyorum".

Açıklamaya göre, depolama tesisinin kurulması Kıbrıs için bir yenilik olacak ve güneş enerjisinin güneşli saatler dışında da daha iyi kullanılmasına katkıda bulunacak.

Komisyon, toplumlar arasında bir anlaşma olması hâlinde, projenin enerji sektöründe iki toplumlu iş birliğini ve her iki toplumda elektrik sistemleri açısından yeşil geçişin uygulanmasını güçlendirecek önemli bir güven artırıcı önlem olabileceğini belirtiyor.

Projenin ayrıca güneş enerjisi projelerine daha fazla yatırım yapılması için bir model olabileceği ve Kıbrıs’ta enerji arzının ve enerji depolamanın iyileştirilmesine katkıda bulunabileceği de ekleniyor.

Çalışma, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile iş birliği içinde, Kıbrıs Türk Toplumu için AB Yardım Programı kapsamında AB tarafından finanse edildi. Kıbrıs Türk toplumuna yönelik AB Yardım Programı, özellikle ekonomik entegrasyona vurgu yaparak Kıbrıs Türk toplumunun ekonomik kalkınmasını teşvik etmek, iki toplum arasında ve AB ile temasları geliştirmek ve Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümünü takiben tüm AB yasalarının uygulanmasına hazırlanmak suretiyle Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini kolaylaştırmayı amaçlıyor.

KHA