Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Colin Stewart pazartesi günü ara bölgenin askerileşmesi ve artan saldırılar konusunda endişelerini belirtti; tüm bunların Kıbrıs’taki yetkilerini ve ara bölgenin bütünlüğünü koruma yeteneklerini baltaladığına dikkat çekti.

Kıbrıs Cumhurbaşkanı Christodoulides ile yaptığı görüşmeden sonra basına açıklamalarda bulunan Colin Stewart, Güvenlik Konseyi’ne bilgi vermek için gelecek hafta New York’a gitmeye hazırlandığını bildirdi.

Colin Stewart, Cumhurbaşkanı’yla Güvenlik Konseyi’nin gündemindeki konuları görüştüklerini, ara bölgenin askerleştirilmesinin devam etmesinden duyduğu endişeyi belirttiğini söyledi.

Adada devam eden gerilimlerden söz eden, siyasi süreçte bir miktar ilerleme kaydedileceği yönündeki umudunu dile getirdiğini ifade eden Stewart, “Çünkü siyasi süreçte bir tür hareket ile barışı zeminde tutma arasında doğrudan bir ilişki görüyoruz. Siyasi süreç bir şekilde sona ererse, bunun ara bölgede de sonuçları olacağından korkuyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Christodoulides’e bu rapor döneminde bazı olumlu gelişmeler yaşandığını, her iki yönde de bazı başarılı ziyaretlerin gerçekleştiğini söylediğini, bunların iyi olduğunu, güven yarattığını, barışçıl bir gelecek için umut inşa ettiğini kaydetti; Cumhurbaşkanı’nın kendisiyle görüşlerini paylaştığını söyledi.

Stewart askersizleştirme ile ilgili bir soruya yanıt olarak Genel Sekreter’in birkaç gün içinde çıkacak raporunda da görüleceği gibi ara bölgede önemli savunma mevzilerinin inşası, askeri teknoloji, sensörler, kameraların kullanımında artış olduğunu, ara bölgeye yapılan saldırıların sayısında rekor bir artış gördük” dedi.

Colin Stewart, “Tüm bunlar Birleşmiş Milletlerin Kıbrıs'taki yetkisini ve burada yapılan işin temeli olan ara bölgenin bütünlüğünü koruma yeteneğini baltalıyor” şeklinde konuştu.

Talat: TSK mensubu şahıs derhal KKTC yargısına teslim edilsin Talat: TSK mensubu şahıs derhal KKTC yargısına teslim edilsin

Ara bölgede mahsur kalan mültecilerle ilgili herhangi bir gelişme olup olmadığı sorusuna yanıt olarak da BM yetkilisi, bugün itibarıyla 28 mültecinin bulunduğunu, bunun Cumhurbaşkanı Christodoulides tarafından da dile getirildiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı’na durumu anlattığını, zor durumda olduklarını, BM’nin onlara yiyecek, su ve barınak sağladığını ama hâlâ çok zor durumda olduklarını, onlara, UNHCR'ın bu konuyla ilgili çalışmalarını tam olarak desteklediklerini söylediğini anlattı.

Stewart, "Hükûmetin daha uzun vadeli bir çözüm bulmaya çalışması gerekiyor" dedi. Bu kişilerin geldikleri Türkiye'ye geri gönderilmesi durumunun olup olmadığı sorusuna da “hayır” yanıtını verdi.

KHA

Editör: Kıbrısın Sesi