Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), Orta Afrika'da yaygın olarak görülen Maymun Çiçeği virüsü nedeniyle küresel bir halk sağlığı acil durumu ilan ettiğini hatırlatan Rogers, konuya dair önemli detaylar paylaştı.

Rogers, DSÖ ve Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nin (ECDC) açıklamalarına dikkat çekerek, Mpox'un 'yakın temas yoluyla bulaşan' bir virüs olduğunu ve bu nedenle COVID-19 gibi hava yoluyla hızla yayılmadığını belirtti.

Küresel acil durum ilanının, özellikle Afrika ülkelerindeki durumu kontrol altına almak ve diğer kıtalara yayılmasını önlemek amacıyla yapıldığını vurgulayan Rogers, bu durumun küresel mücadele için ortak bir çaba sağlama amacı taşıdığını ifade etti.

 Şimdilik panik yapacak bir durum olmadığını belirten Rogers, önümüzdeki günlerde 'Sağlık Bakanlığı'nın' büyük sorumluluk taşıdığını vurguladı.

Rogers, özellikle kapılar ve limanlar başta olmak üzere, sağlık ekiplerinin olası vakalar konusunda eğitilmesi ve hazırlıklı olunması gerektiğine dikkat çekti.

Ayrıca, acil servisler ve hastanelerde olası vaka durumlarına karşı eylem planlarının oluşturulmasının önemini dile getirdi.

Rogers, hastalığın teşhis ve tedavisi için KKTC'de yeterli uzman hekimler ve laboratuvar altyapısının mevcut olduğunu belirterek, hükümete bu süreci titizlikle yürütme çağrısında bulundu.