Bu işletmelerin esnafa göre artışı rahatlıkla ödeyebileceğine dikkat çeken Rahvancıoğlu, büyük işletmelerin bunu ödeyemeyiz diyerek küçük işletmelerin arkasına saklandığını artmayan asgari ücret üzerinden de kar sağladığını söyledi.

Rahvancıoğlu, Nupelda Karabuğday’ın sunduğu Günaydın Ada programına katılarak gündemi değerlendirdi.

EMEKÇİYE VERİLMEYEN ARTIŞ SERMAYEYE KAR OLARAK KALACAK”

Hür-İş’in daveti ve danışmanı sıfatıyla Asgari Ücret Tespit Komisyonu masasında işçi tarafını temsilen bulunduğunu söyleyen Rahvancıoğlu, Bağımsızlık Yolu olarak yıllardır asgari ücretin en düşük kamu maaşına eşitlenmesini ve iki ayda bir hayat pahalılığı oranında da arttırılmasını savunduklarını dile getirdi.

Rahvancıoğlu, böylece komisyonda yaşanan arttı artmadı, ne kadar artacak, itirazlar gibi konuların ortadan kalkacağını ve ne kadar artacak meselesinin ucuz pazarlık unsuru olmaktan çıkarılmış olacağını söyledi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na katıldığı gün büyük bir beklenti içerisinde olmadığından bahseden Rahvancıoğlu, masada devlet, işveren ve işçi tarafının olmadığını sadece işveren ve işçi tarafının olduğunu, devletin de işverenle birlikte hareket ettiğini söyledi. Her şeye yansıyan hayat pahalılığını kamu sektörüne verip özel sektöre vermediğiniz zaman bunun ciddi bir adaletsizlik oluşturacağını belirten Rahvancıoğlu, emekçiye verilmeyen artışın sermayeye kar olarak kalacağını vurguladı.

TÜFE oranları üzerinden son 3 yılda özel sektör emekçilerinin 2.7 maaş kaybettiğini belirten Rahvancıoğlu, yani yılda 11 maaş ödendiğini ifade etti. Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre 2023 yılında ekonominin  yüzde 7.4 büyüdüğünü açıklayan Rahvancıoğlu, bunun da patronların daha çok kar ettiği anlamına geldiğini söyledi. Rahvancıoğlu, büyümenin emekçinin emeğiyle bağlantılı olduğunu, maaşına hayat pahalılığı üzerinden artış değil daha fazlasının verilmesi gerektiğini belirtti.

Maliye Bakanlığı sayfasında 2025 yılında yüzde 35 enflasyon beklenildiğinin yazılı olduğunu söyleyen Rahvancıoğlu, bir sonraki komisyonun da temmuz ayında toplanacağı düşünülürse, ilk 6 ay için yüzde 16’lık bir enflasyonun beklenebileceğini, yani yüzde 7.5 artış alacak asgari ücretlinin Hazirana kadar maaşının yüzde 16 eriyeceğini bunun da adaletsizlik olduğunu vurguladı.

"KOMİSYONDA, ASGERİ ÜCRETLİ KKTC VATANDAŞI YOKTUR DÜŞÜNCESİ HAKİM"

Rahvancıoğlu, komisyonda asgari ücretli KKTC vatandaşı yoktur düşüncesinin hakim olduğunu, ancak binlerce KKTC vatandaşının asgari ücretli çalıştığını söyledi. Sendikasız ve örgütsüz oldukları için özel sektör emekçilerinin görünmez kaldıklarını ifade eden Rahvancıoğlu, emekçileri KKTC vatandaşı olan veya olmayan şeklinde ayıran zihniyetin de sıkıntılı olduğunu kaydetti. Rahvancıoğlu, İstatistik Kurumu’nun yayınladığı son rakamlara göre 50 kişi ve üzeri çalışanı olan 396 işletmenin bütün işletmelerin 1.7 olmasına rağmen bütün işçilerin yüzde 54’ünü çalıştırdığını söyledi. Bu işletmelerin esnafa göre artışı rahatlıkla ödeyebileceğine dikkat çeken Rahvancıoğlu, büyük işletmelerin bunu ödeyemeyiz diyerek küçük işletmelerin arkasına saklandığını artmayan asgari ücret üzerinden de kar sağladığını söyledi.

Korkmazhan’dan Töre ve Arıklı'ya tepki: "Bizi Kriminalize etme çabalarınızı kınıyorum" Korkmazhan’dan Töre ve Arıklı'ya tepki: "Bizi Kriminalize etme çabalarınızı kınıyorum"

Sermayenin gücünün paraları, devlet içerisinde kurdukları bağlantıları ve ilişkileri, emekçinin güçsüzlüğünün ise örgütsüz olmalarıdır diyen Rahvancıoğlu, emekçilerin bu toplumun çoğunluğunu oluşturduğunu, bunun farkına vardığında ise danışıklı dövüşü ortadan kaldırabilecek güce sahip olacaklarını söyledi. Bu süreçte eşik atlandığını da hatırlatan Rahvancıoğlu, yaklaşık 30 sendikanın sendikasız çalıştırmak yasaklansın diyerek bir miting düzenlediğini anımsattı. Mitingin özel sektör çalışanları için yapılmasını ayrı bir eşik olarak yorumlayan Rahvancıoğlu, sendikasız çalıştırılmak yasaklansın sesini yükseltmelerini ise ayrı bir eşik olarak değerlendirdi.

“BAĞIMSIZLIK YOLU, 2016’DAN BERİ MÜCADELEYİ YÜKSELTİYOR”

Bağımsızlık Yolu’nun 2016 yılından beri bu mücadeleyi yükseltmeye çalıştığını ifade eden Rahvancıoğlu, her zaman destek veren belli başlı sendikaların var olduğunu ancak 30’dan fazla sendikanın bunu söylemesini gerçekten önemli bir eşik olarak değerlendirdiklerini anlattı. Bu konuda bir referandum yapılsa ezici bir çoğunlukla sendikasız işçi çalıştırmanın yasaklanması ve asgari ücretin en düşün kamu maaşına eşitlenmesi talebinin bu toplumun vicdanından onay alacağını bildiğini kaydetti.

CTP’nin bu mücadeleye karşı çıkmadığını, sendikaların yürüyüşüne de destek verdiğini ancak ideolojik duruşu anlamında sendikasız işçi çalıştırılmanın yasaklanmasını desteklemediklerini bildiğini söyledi. CTP’nin sektörel bazda sendikalaşmayı savunduklarını söyleyen Rahvancıoğlu, asgari ücretin en düşük kamu maaşına eşitlensin taleplerini ne savunmadıklarını ifade etti.

Editör: Kıbrısın Sesi