Murat, “Arda Sünmez’in çocuk yaşta ölümü, hepimizi aslında yıllardır çözül(e)meyen sorun yumağı ile yüzleştirdi. Artık şiddete müdahale etmeme ve onu normalleştirmenin, kol kırılsın yen içinde kalsın mentalitesinin, çok ciddi mağduriyetlere neden olabileceğini idrak etmek zorundayız.” dedi.

Kılıçdaroğlu,  "suçu ve suçluyu övme" suçundan hakim karşısına çıkacak Kılıçdaroğlu, "suçu ve suçluyu övme" suçundan hakim karşısına çıkacak

Murat, açıklamasında, çocuk hakları ihlallerinin genellikle istismar odaklı konuşulduğunu, ancak çocuklara yönelik fiziksel şiddet ve ihmalin yeterince ele alınmadığını belirtti.

Çocukların ev içi şiddet olaylarının hem doğrudan hem de dolaylı mağdurları olduğunu söyleyen Murat açıklamasına şöyle devam etti:

“Mevzuatımızın parçası olan İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddetin yaşandığı bir evde bulunan ve bu şiddete tanıklık eden çocukların korunması ve desteklenmesi anlamında devletlere görevler yükler. Buna göre; çocuk tanıkların haklarına ve ihtiyaçlarına yönelik sosyal güçlenmeyi sağlayıcı çalışmaların yapılması ve yaşlarına uygun psiko-sosyal danışmanlığın verilmesi gerekir.

TOCED Yasası da kadrosundaki personel aracılığıyla, çocuklara psikolojik destek vermek için görevlendirilmiştir. Ama devlet ne İstanbul Sözleşmesi’ndeki yükümlülüklerini yerine getirmekte ne de TOCED’e bir müdür ve tüm birimler için personel atayarak tam teşekküllü çalışma yapılmasına imkan sağlamaktadır. Maalesef çocukların yaşam hakkına saygılı ve haklarını koruyan, sağlıklı ve eğitimli bireyler olarak yetişmelerine zemin yaratacak bir idareye sahip değiliz.

Çocuk diye tabir edilen kişilerin yaş kriteri hususunda da yasalarda kafa karışıklığı vardır. Halbuki 18 yaşın altındaki herkes çocuktur. Çağdışı kalmış ve en son 2006 yılında değiştirilmiş Çocuklar Yasası, himaye altına alınacak çocuğun 16 yaşından küçük olması gerektiğini söyler. Yani 16-18 yaş arası olanlara dair ciddi bir yasal boşluk vardır.”

Sosyal Hizmetler Dairesi’nin Yenierenköy ve Mehmetçik Bürolarında personel eksikliği olduğunu ve bu durumun çocukların haklarını korumada yetersizlik oluşturduğunu dile getiren Murat, bu bölgelerde yaşanan şiddet olaylarının düzenli ve sistematik olarak takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

Polis teşkilatındaki eksikliklere de değinen Murat, özellikle çocuk hakları konusunda eğitilmiş personelin ve özel bir birimin bulunmadığını ifade etti. Eğitim kurumları ve hastanelerde çocuk istismarı ve ihmalinin tespit edilmesi için çalışanlara güvence sağlanması ve polise bilgi verme zorunluluğu getirilmesi gerektiğini belirtti.

Murat açıklamasının sonunda  “Eğitim kurumlarındaki öğretmenler ve doktorların, çocuğa yönelik şiddetin fark ve tespit edilmesindeki önemi büyüktür. Bu noktada kamu ve özel hastanelerde, eğitim kurumlarında çalışanlara güvence sağlanarak, çocuk istismar ve ihmaline ilişkin polise bilgi verme zorunluluğu getirilmelidir.” dedi

Editör: Kıbrısın Sesi