Kıbrıs Cumhuriyeti  basını  Sayıştay Başkanı’nın görevden alınması haberine gerek manşetlerden gerekse iç sayfalarda geniş yer ayırırken bu olayın ardından yapılan çeşitli açıklamaları aktardı.

4’üncü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı 4’üncü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı

Kıbrıs Cumhuriyeti  basını ayrıca ülke tarihinde ilk kez böyle bir durumun yaşandığına da dikkati çekti.

Görevi sonlandırılan Odisseas Mihailidis ise alınan kararın ardından yaptığı açıklamada bu durumu “kara bir gün” olarak nitelendirdi.

Politis: "Cumhuriyet Tarihinde İlk-Ağır Nitelendirmelerle İşten Çıkarma”

Politis gazetesi ilgili haberi “Sayıştay Başkanı İçin Yüksek Mahkemenin Kararı Saldırgan Uyumsuz Davranış ve Sağduyu Eksikliği Nedeniyle Sonlandırma- Sayıştay Başkanı’nın Görevinin Sonlandırılması, Cumhuriyet Tarihinde İlk-Ağır Nitelendirmelerle İşten Çıkarma” başlıklarıyla verdi.

Gazete, Kıbrıs Cumhuriyeti Yüksek Anayasa Mahkemesi’nin, 8 yargıcın oy birliğiyle aldığı 209 sayfalık kararla, Sayıştay Başkanı Oddiseas Mihailidis’in görevden alınmasını hükmettiğini yazdı.

Kararın, uzun olması nedeniyle, her bir yargıcın ayrı ayrı olarak bölümler halinde okumasıyla açıklandığını yazan gazete alınan kararın içeriğine de geniş bir şekilde yer verdi.

Odisseas Mihailidis

Görevinden alınan Odisseas Mihailidis karar sonrasında yaptığı açıklamada “sistemin zaferinden ve yolsuzluk mücadelesinin yenilgisinden” söz ederken “Kıbrıs için kara bir gün” nitelendirmesinde bulundu.

Mihailidis, alınan bu kararın ifade özgürlüğü ve toplumun yolsuzluğun sonlandırılmasına yönelik toplumun talebi için onur kırıcı olduğunu ifade etti.

Koordineli bir çabadan da söz eden Mihailidis, eski Kıbrıs Cumhuriyetii Başkanı ve Hukuk Dairesi Başkanı ardından buna katılan şimdiki Kıbrıs Cumhuriyeti Yönetimi Başkanı tarafından “harcanmasından” da bahsetti.

Μihailidis, Yüksek Anayasa Mahkemesi’nin bu kararının ayrıca Sayıştay Başkanlığına “sıkı bir korse ve tıkaç yerleştirdiğini” savundu.

Kendisi tarafından kınanacak ya da aşırı bir davranışın sergilenmediğini söyleyen Mihailidis, bunun; Sayıştay Başkanlığının son on yıl içerisinde hata yapmadığı anlamına gelmediğini ancak Yüksek Anayasa Mahkemesi tarafından yargılanıp nitelendirilmesi için yeterli olacak  hatalar yapmadığını dile getirdi.

Gazete Mihailidis’in bu açıklamayı mahkeme çıkışında yaptığını anımsatırken Başsavcı Yorgos Savvidis’in karar sonrasında herhangi bir açıklama yapmadığına da dikkati çekti.

 Letimbiotis ve partiler

Politis gazetesi ve diğer gazeteler, Kıbrıs Cumhuriyeti  Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis ile siyasi partilerin konu hakkındaki açıklamalarına da yer verdiler.

Habere göre Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis bir radyo kanalına yaptığı açıklamada, alınan kararlara ve yargı bağımsızlığına hükümetin mutlak şekilde saygı duyduğunu ifade etti.

Letimbiotis, hükümetin; Anayasanın öngördüğü prosedürleri takip edeceğini belirtirken mahkeme kararının Kıbrıs Cumhuriyeti Yönetimi Başkanı için de bağlayıcı olduğunu söyledi.

Gazete özellikle AKEL’in karara yoğun tepki gösterdiğini yazdı.

Habere göre AKEL açıklamasında bu kararın, vatandaşın kurumlara, yargı yetkisine ve siyasi siteme duyduğu şüpheyi pekiştirdiğini belirtti.

AKEL, Sayıştay Başkanlığı ve Sayıştay Başkanı’nın,  Anastasiadis-DİSİ hükümeti döneminde artan yolsuzluğu su yüzüne çıkardığını ifade etti.

DİSİ ise daha temkinli tepki gösterdi.  DİSİ, mahkemenin kararına saygı duyduklarını belirtirken kurumların güçlendirilmesi ve zırhlandırılması için herkesin role sahip olduğunu buna paralel olarak Sayıştay Başkanlığının demokrasinin normal şekilde işlemesi için hayati öneme sahip olduğunu da vurguladı.

DİKO açıklamasında karardan dolayı duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.

Alınan karara saygı duyulmasına karşın bunun hukuki boyutlarının ötesinde incelenmesi gerektiğini de ifade eden DİKO bu kararın siyasi sonuçlarının kritik ve belirleyici olacağını da belirtti.

Kıbrıs Cumhuriyeti  Ekologlar ve Vatandaşlar İş Birliği Başkanı Yorgos Perdikis, mücadelenin değil bir savaşın kaybedildiğini dile getirdi.

Volt yaptığı açıklamada mahkemenin kararının ayrıntılı bir şekilde inceleneceğini ifade ederken bu kararın ayrıca karmaşalara ve çıkar çatışmalarına karışanların Konsey huzuruna çıkarılmasının ve dinlenmesinin yolunu açtığına da inandıklarını belirtti.

EDEK ise açıklamasında partinin, yıllardır mahkeme kararlarını yorumlamaktan kaçındığını belirterek iki kurum arasındaki çatışma döneminin ardından şu anda yapılması gerekenin, durumun normal hale getirilmesi çabasının sarf edilmesi olduğunu da ifade etti.

Başdenetçi’nin görevden alınmasına ilişkin karar imzalandı

Cumhurbaşkanı Vekili Annita Demetriou, Yüksek Anayasa Mahkemesinin Başdenetçi Odysseas Michaelides'in görevden alınmasına ilişkin kararını imzaladı.

Kıbrıs Haber Ajansının (KHA) edindiği bilgiye göre, Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides’in Yunanistan’da olması nedeniyle Cumhurbaşkanı Vekili olarak görev yapan Temsilciler Meclisi Başkanı Annita Demetriou ile iletişime geçti.

Demetriou, Cumhurbaşkanı Vekili olarak, Başdenetçi’nin görevden alınmasına ilişkin Yüksek Mahkeme kararını usulüne uygun olarak imzaladı.

Diğer gazete başlıkları

Habere ilişkin diğer gazete başlıkları şöyle yer aldı:

“Haravgi: “Kurumlardaki Güvensizlik Derinleşiyor, Şeffaflığa ve Ηesap Verebilirliğe ve Şeffaflığa Darbe-Mihailidis: “Kazandılar Ancak Mücadele Devam Ediyor Artık Özgür Biriyim”

Fileleftheros: “Sekiz Yargıç Oy Birliğiyle Odisseas’ı Beceriksiz Değerlendirdi-Sessiz Sayıştay Başkanı İstediğimize Karar Verdiler- Yüksek Mahkeme Tarafından Hiçbir Tezi Kabul Edilmedi, “Çizgiyi Aştı”-Toplumdan Öfke Tsunamisi”

Alithia: “Başsavcının, Sayıştay Başkanı’nın Görevinin Sonlandırılması Talebi Yüksek Anayasa Mahkemesi Tarafından Kabul Edildi-Dönüm Noktası Niteliğinde Karar-Odisseas Devlet İçin Kabul Edilemez ve Tehlikeli Davranışla Beceriksiz”.

Editör: Kıbrısın Sesi