Halkın Partisi Parti Meclis üyeleri belirlendi Halkın Partisi Parti Meclis üyeleri belirlendi

Karma evliliklerden doğan çocuklara vatandaşlık verilmemesi gerekçesiyle Eda Hançer Akkor’un, dokuz sendikanın ortak desteğiyle Kıbrıs Cumhuriyeti aleyhine açtığı davada, Kıbrıs Yüksek Anayasa Mahkemesi istinaf başvurusunu reddetti. Kararın ardından iç hukuk yolları tükenmiş oldu. Gözler şimdi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) çevrildi.
“VATANDAŞLIK EVRENSEL BİR HAKTIR”
Karar sonrası Kıbrısın Sesi'ne konuşan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, karma evliliklerden doğan çocukların Kıbrıs Cumhuriyeti’nin "ayrımcı ve keyfi" uygulamaları nedeniyle temel haklarından biri olan vatandaşlıktan mahrum bırakıldığını vurguladı.
ÇOCUKLARIN SESİ OLMAYA DEVAM EDİYORUZ”
Maviş, “Kendi ülkelerinde yabancı muamelesi gören bu çocukların sesi olmaya devam ediyoruz. Bu dava yalnızca bir bireyin değil, Kıbrıslı Türk toplumunun eşit yurttaşlık hakkı için verdiği bir mücadeledir” dedi.
AİHM’E GİDİLİYOR
İç hukuk yollarının kapanmasıyla birlikte davanın AİHM'e taşınacağı açıklandı. Gerekçeli kararın ulaşmasının ardından hukuki sürecin kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşılacağı belirtilirken, avukatların hazırlıklarını tamamlamasının ardından dosyanın Mayıs ayında Strasbourg’a gönderilmesi planlanıyor.
“ANAYASAL GÜVENLİK ZAYIFLADI”
Maviş, Kıbrıs vatandaşlığının doğum yerine ya da evlilik biçimine değil, kan bağına dayalı olduğunu hatırlatarak, 2007 yılında yürürlüğe giren Nüfus Kayıt Yasası değişikliğiyle bu hakkın Bakanlar Kurulu’nun takdirine bırakıldığını ve anayasal güvenliğin zayıflatıldığını ifade etti.
MESELE NE YAZIK Kİ LEFKOŞA’DA DEĞİL, CENEVRE’DE ÇÖZÜLECEK
Maviş, “Ne yazık ki bir kez daha mesele Lefkoşa’da değil, Cenevre’de çözülecek. Çözüme dair irade üretmeyen siyaset anlayışı, her iki toplumda da umutları törpülemeye devam ediyor” diyerek siyasi çözümsüzlüğün altını çizdi.