Rum tarafının çıkmazı aşma çabalarında yapıcı bir tutum sergilediğini yineleyen Sözcü, Türk tarafının da üçlü görüşmenin gerçekleşmesi için tutumunu gözden geçirmesi umudunu dile getirdi.
Letymbiotis, Ulusal Konsey toplantısında, Genel Sekreter'in Başkan Christodoulides ile Ersin Tatar arasında ortak bir toplantı düzenleme çabaları ve ayrıca Kıbrıs Cumhuriyeti'nin onayıyla Türk Dışişleri Bakanı'nın Avrupa Birliği Dışişleri Konseyi'nin gayriresmî toplantısına katılımı hakkında bilgi verildiğini kaydetti.
"Siyasî liderlik, Cumhurbaşkanı’nın müzakerelerin kaldığı yerden, üzerinde anlaşılan çerçeve içinde yeniden başlatılması için gösterdiği çabalara desteğini yineledi. Bu, uluslararası toplumun Kıbrıs Cumhuriyeti'nin sergilediği yapıcı tutumu tanıdığı bir dönemde gerçekleşiyor."
Sözcü, Birleşmiş Milletler ile temaslara Genel Sekreterin ortak bir toplantı için yeni girişiminin olumlu bir sonuç getirmesi umuduyla katıldıklarını tekrarlayarak Rum tarafının üstlendiği inisiyatiflerle de diyalog arayışında olduğunu kanıtladığını söyledi ve "pozisyonlarımızın, hedeflerimizin haklılığına ve yaklaşımımızın faydasına tam güvenimiz var" diye ekledi.
Hükûmet Sözcüsü, aktif diplomasiyi kullandıklarını ve ellerindeki her türlü diplomatik olasılıkla aracı değerlendirdiklerini söyledi. Diplomatik girişimlerin üçlü toplantı dışında başka bir noktaya odaklanıp odaklanmadığı sorusuna, Genel Sekreter’in çabasının Cumhurbaşkanı ile Ersin Tatar arasında Genel Sekreterin huzurunda ortak bir toplantı düzenlemeye odaklandığını belirtti.
Rum tarafının bu görüşmeyle ilgili görüşünün olumlu olmaya devam ettiğini kaydeden Letymbiotis, "Cevabımız şu olacak: Genel Sekreterin uygun gördüğü zaman bu ortak toplantının toplanması için hazırız. Genel Sekreterin ve Cumhurbaşkanı’nın programına uygun olarak cevabımız olumlu" şeklinde konuştu.
Sözcü ayrıca, üçlü toplantı meselesinin ABD'deki seçim takvimiyle ilişkili olmadığını ve bu ortak toplantının mümkün olan en kısa sürede yapılması gerektiğini kaydederek Genel Sekreter huzurunda gerekli görüş alışverişinin müzakereler yolunda ilk mantıklı adımı oluşturacağını ifade etti.
Sözcü, "Üzerinde anlaşılan çerçevenin, BM Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararlarında tanımlandığı şekliyle siyasî eşitliğe sahip iki bölgeli, iki toplumlu federasyonun, Kıbrıslı Türk vatandaşlarımızın ve Kıbrıslı Rum vatandaşlarımızın endişelerine cevap olabileceğine kesinlikle inanıyoruz" dedi.
Letymbiotis, işgal rejiminin ve Türkiye'nin tutumlarını gözden geçirmeleri ve bu ortak toplantının en kısa sürede gerçekleşmesi umudunu dile getirdi.