Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, Kıbrıs’ın seçilmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Bu ülkemiz için mükemmel bir sonuç” ifadelerini kullandı. Christodoulides, Kıbrıs'ın BM sisteminin önemli kuruluşlarına katılmasında mevcut saygı ve güvenin altını çizdi. Dışişleri Bakanlığı ise bu durumu "yoğun ve oldukça rekabetçi bir kampanya" olarak nitelendirerek, Kıbrıs diplomasisi için önemli bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.

Kadın Cinayetleri Platformu, 6284 No’lu Yasa'nın uygulanması için seferberlik başlattı Kadın Cinayetleri Platformu, 6284 No’lu Yasa'nın uygulanması için seferberlik başlattı

Kıbrıs, İnsan Hakları Konseyi'nin bir üyesi olarak, çocuk hakları, cinsiyet eşitliği, kadın hakları, savunmasız grupların hakları ve kültürel mirasın korunması gibi konuları uluslararası platformda gündeme getirme fırsatına sahip olacak. Dışişleri Bakanı Constantinos Kombos, CNA’ya yaptığı açıklamada, bu gelişmenin “Kıbrıs’ın diplomatik ufuklarının genişlediğinin bir kanıtı” olduğunu belirtti ve ülkenin uluslararası toplumun aktif bir üyesi olma amacını vurguladı.

Dışişleri Bakanlığı, BM üye devletlerine oylama için teşekkür ederek, “İnsan onurunu, eşitliği ve adaleti dünya çapında teşvik etmek için tüm BM üye devletleriyle birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz” mesajını verdi. Kıbrıs, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ilkelerini destekleme konusundaki geçmişiyle uluslararası insan hakları ihlalleri de dahil olmak üzere güncel zorlukları ele alma konusunda katkıda bulunmaya hazır olduğunu ifade etti.

Kıbrıs, 1 Ocak 2025’te başlayacak ve 2027’ye kadar sürecek üç yıllık dönem için toplam 18 ülkenin seçileceği bu koltuk için ilk kez yarıştı. Seçim sonuçları, Benin, Bolivya, Kolombiya, Çekya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Etiyopya, Gambiya, İzlanda, Kenya, Marshall Adaları, Meksika, Kuzey Makedonya, Katar, Kore Cumhuriyeti, İspanya, İsviçre ve Tayland’ın da aralarında bulunduğu ülkeleri kapsıyor.

Cenevre merkezli İnsan Hakları Konseyi üyeleri, eşit temsili sağlamak için coğrafi gruplar halinde New York'taki 193 üyeli BM Genel Kurulu tarafından gizli oylamayla seçiliyor. Bu seçim sürecine toplam 189 ülke katıldı.

Kıbrıs’ın BM’deki daimi temsilcisi Büyükelçi Maria Michael ve bakanlık yetkilileri, oylama sırasında hazır bulundu.

Editör: Kıbrısın Sesi