Kıbrıs Haber Ajansı’nın haberine göre, Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Sarayındaki yaklaşık bir saat 15 dakika süren görüşmenin ardından konuşan Holguín, Cumhurbaşkanı ile "çok yapıcı bir görüşme" gerçekleştirdiklerini ve sivil toplum ve özel sektörle yaptığı görüşmelerden edindiği izlenimin, herkesin sürecin ilerlemesini ve "adada bir şeylerin olmasını" istediği yönünde olduğunu söyledi.

Holguín, "Umarım liderler halkı, sivil toplumu dinliyordur. Bence bu liderlerin sorumluluğundadır ve bu yüzden çalışmaya, bu ortak zemini bulmaya devam etmeye çalışıyorum" dedi.

Kıbrıs Cumhuriyeti  Hükûmet Sözcüsü Konstantinos Letymbiotis ise müzakerelerin en kısa sürede yeniden başlamasının mümkün olmasını umduklarını dile getirdi.

Holguín açıklamasında, ortak zeminin "sivil toplumda" olduğuna inandığını ancak "liderlere gidip ilerleme kaydetmelerini istememiz gerektiğini" de kaydetti.

Bir gazetecinin, önceki günlerde yaptığı görüşmeler hakkında Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nı bilgilendirip bilgilendirmediği sorusuna Holguín, "Elbette" yanıtını verdi ve Washington, Moskova ve Avrupa'daki tüm görüşmelerini onunla ele aldığını ve birçok konuda konuştuklarını belirtti.

Avrupa, Moskova ve Washington'daki temaslarına da değinen Holguín, uluslararası toplumun Kıbrıs sorununa kalıcı bir çözüm bulunması yönündeki desteğini ilettiğini kaydetti.

Holguín, "Umarım liderler ilerleme kaydedilmesi için uluslararası toplumun desteğini görürler" dedi.

Çalışmalarına devam ettiğini yineleyen Holguín, diplomatik bir görev yürüttüğünü ve daha fazla bir şey söylemek istemediğini belirtti.

Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın Holguín ile bir sonraki görüşmesinin 13 Mayıs'ta gerçekleşeceğini belirten Kıbrıs Cumhuriyeti Hükûmet Sözcüsü Letymbiotis, bunun son Avrupa Konseyi Sonuçlarının ardından gerçekleşen ilk görüşme olduğunu ve "Kıbrıs Cumhuriyeti olarak AB ile birlikte Türkiye'ye Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerinin Kıbrıs'taki ilerlemeyle bağlantılı olduğu yönünde net ve olumlu bir mesaj gönderdiklerini" söyledi.

Letymbiotis, Holguín'in Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nı "son dönemde yaptığı çok önemli temaslar hakkında bilgilendirdiğini" ve bu temasları memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Bu temasların, bir sonraki adımların değerlendirilmesi ve müzakerelerin kesildiği noktadan itibaren yeniden başlaması hedefine ulaşılması için gerekli olan kapsamlı resmin ortaya konmasına katkıda bulunacağını düşünüyoruz" dedi.

Kişisel Temsilcinin Türkiye'nin tepkisi hakkında bilgi verip vermediği sorusuna Sözcü, temaslarının sonuçlarının ele alındığını söyledi. "Şu anda önemli olan diplomasinin işlemesine izin vermek" dedi.

Holguín ile bire bir görüşme formülünün Kişisel Temsilcinin fikri mi yoksa Cumhurbaşkanı'nın istediği bir şey mi olduğu sorusuna Sözcü, "Hayır, bu bir formül, BM ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ortak hedefi olan müzakerelerin yeniden başlaması için samimî bir görüş alışverişinde bulunulmasını sağlayacak daha faydalı bir düzenleme" yanıtını verdi. Sözcü, 13 Mayıs'taki bir sonraki görüşmenin de bu şekilde olacağını ekledi.

Türk tarafının Holguín'in görev süresinin uzatılması konusunda anlaşmaya varıp varmadığına dair bir işaret olup olmadığı sorusuna Letymbiotis, Kişisel Temsilcinin görev tanımının BM Güvenlik Konseyi kararlarından kaynaklandığını ve bir süre sınırlaması olmadığını kaydetti.

Letymbiotis, "Genel Sekreter, Kişisel  Temsilcisinin görev süresinin ne kadar olacağına karar verir" dedi ve "Bizim söyleyeceğimiz şey, bir kez daha, altı aydan önce, en kısa sürede müzakerelerin yeniden başlamasının mümkün olmasını umduğumuzdur" diye ekledi.