Erhürman, bültende sosyal sigortalara kayıtlı çalışan sayılarındaki artışın detaylarına dikkat çekti. Ocak 2024 itibarıyla sosyal sigortalara kayıtlı toplam çalışan sayısının 144,736 olduğunu belirtti. 2022 Kasım ayından bu yana, üçüncü ülke vatandaşlarının sigortalı çalışan sayısının %46,05 artarak 27,525’e yükseldiğini vurguladı. Aynı dönemde, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sigortalı çalışanların sayısının %9,49 artarak 35,509’dan 38,880’e, KKTC vatandaşı sigortalı çalışanların sayısının ise %7,57 artarak 72,817’den 78,331’e yükseldiğini belirtti.

Yabancı işçi sayısındaki artış endişe verici

Erhürman, özellikle üçüncü ülke vatandaşlarının sigortalı çalışanlar arasındaki artışının kaygı verici olduğunu ifade etti. “Özel sektör istihdam yaratmakta ancak yaratılan istihdamda, üçüncü ülke uyrukluların payı hızla artmaktadır” diyen Erhürman, sigortalı çalışanların yaklaşık yarısının yabancı uyruklu olmasına dikkat çekti.

Erhürman, bu verilerin, ülkenin altyapı, sağlık ve eğitim gibi temel hizmetlerde ciddi bir yük taşıdığını gösterdiğini söyledi. Yabancı işçilerin, öğrencilerin ve mülk alanların ülkedeki kaynaklara önemli bir maliyet getirdiğine değindi.

Yabancı işçi sayısı artmaya devam edecek

Sektörlerin yabancı işçiye olan ihtiyacının olduğunu söyleyen Erhürman, “Ancak şu anda yabancı işçiye ihtiyaç duyan sektörler için düzenli ve planlı bir insan yetiştirme faaliyeti bulunmamaktadır. Bu durumda, ülkedeki üçüncü ülke vatandaşlarının sayısının hızla artmaya devam edeceği ve KKTC ve TC vatandaşlarının sayısındaki artışın ise görece daha yavaş olacağı görülmektedir” dedi.

Daha fazla okul ve hastane yatırımına ihtiyaç var

Nüfus artışına rağmen, eğitim, sağlık ve altyapı yatırımlarının yeterli seviyede olmadığını belirten Erhürman, bu durumun KKTC vatandaşlarının daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalmasına neden olacağını ifade etti.

Nüfus politikasına acilen ihtiyacımız var

Erhürman, uzun süredir nüfus politikalarının belirlenmesi gerektiğini vurgulamalarına rağmen bu konuda bir adım atılmadığını ifade ederek, “Yıllardır bu soruna dikkat çekmemize rağmen, dinleyen yok. Bu ülke neden yaşanmaz hale geliyor, gençler neden göç etmeyi düşünüyor? Bu sorulara yanıt aranması gerekiyor” dedi.

Erhürman, ülkenin yeterli maddi ve insan kaynağına sahip olduğunu, ancak bunların doğru şekilde planlanması ve yönetilmesi gerektiğini vurguladı. “Bu ülkenin gailesini çekenler, bir an önce devreye girmeli, birlikte planlamalı ve yönetmeli” diyerek sözlerini tamamladı.

KIBRISIN SESİ HABER MERKEZİ