Meclisten yapılan açıklamaya göre, Demetriou mektubunda, son haftalarda Lübnan kıyılarından Kıbrıs'a yönelik göç akımlarındaki dramatik artıştan ve Orta Doğu'daki gerginlikler ile Akdeniz'deki elverişli hava koşulları nedeniyle bunun daha da artması beklentisinden endişe duyduğunu ifade ediyor.

İlgili açıklamada, "Demetriou, Kıbrıs'ın Avrupa Birliği üye ülkeleri arasında kişi başına en yüksek sığınmacı sayısına sahip olduğunu ve dayanma sınırlarını aştığını, ayrıca güvenlik ve demografik yapısıyla ilgili ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığını vurguluyor" denildi.

Meclis Başkanı, Avrupa Birliği'nin Doğu Akdeniz Rotası Eylem Planı'nın tam uygulanmasının; menşe ve transit ülkelerle ortaklık ilişkilerinin güçlendirilmesinin önemine de dikkat çekiyor.

Açıklamada, "Özellikle Lübnan için, AB'nin bu ülkeye daha fazla destek vermesinin, AB'nin diğer üçüncü ülkelerle yaptığı anlaşmalara benzer şekilde bir anlaşma yapılmasının gerekliliğini vurgulayarak Lübnan'ın kıyılarından kitlesel göç akımlarını engelleyebilmesini sağlamak" ifadelerine yer veriliyor. 

Demetriou, ayrıca Suriye'nin durumunun yeniden değerlendirilmesi ve ülkede güvenli bölgelerin belirlenmesi tartışmalarının hızlandırılması gerektiğinin de altını çiziyor.

Göçün etkin yönetiminin birlik ve dayanışma içinde başarılması gerektiğini vurgulayan Demetriou, bunun "Birliğin küresel bir güvenlik aktörü olarak ve öncelikle vatandaşlarına karşı güvenilirliği ve etkinliğinin bir sınavı" olacağını belirtiyor. Özellikle yaklaşan Avrupa seçimlerinde popülizm ve nefret söyleminin etkili olma ihtimaline dikkat çekiyor.

Demetriou son olarak, meslektaşlarını seslerini birleştirmeye ve bu ayın sonunda İspanya'daki AB üyesi ülkeler Parlamentoları Başkanları Konferansı'nda bu kritik konunun ele alınmasını sağlamaya çağırıyor.