MAVİŞ GURURLANDIRDI
Burak Maviş, Avrupa’nın dört bir yanından yüzlerce eğitimci ve sendikacının katılımıyla gerçekleşen ETUCE Genel Kurulu’nda Kıbrıs Ülke Temsilciliği görevine seçildi. Maviş’in bu önemli göreve seçilmesi, özellikle eğitimciler başta olmak üzere barış ve demokrasi mücadelesi veren herkesi gururlandırdı.
Röportaj-Haber :Növber GÜRTAY - Fotoğraflar:Doğan SAMER
EĞİTİM ALANINDA ULUSLARARASI TEMSİLİYET
Uzun yıllardır bölünmüşlüğün etkisiyle birçok zorluklarla karşı karşıya kalan Kıbrıs için, Burak Maviş’in bu uluslararası temsiliyeti önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. Bu temsiliyet, Kıbrıs’ın eğitim alanında uluslararası platformda daha güçlü bir şekilde yer almasına katkı sağlayacak.
Barış ve demokrasi mücadelesinde tarihi başarı olarak nitelendirdiğimiz, gurur kaynağımız, başarılı ve örnek sendikacı Burak Maviş ETUCE Genel Kurulu sonrasında KIBRISIN SESİ gazetesine verdiği röportajda ETUCE temsilciliğinin hem KTÖS hem de Kıbrıs eğitimi açısından taşıdığı önemi anlattı.
GÜÇLÜ MESAJ
Soru: Bu görevin sizin, KTÖS ve Kıbrıs eğitimi için neden önemli olduğunu açıklayabilir misiniz?
Burak Maviş: Bu görev, sadece benim için değil, tüm Kıbrıs eğitim camiası için önemli bir sorumluluk. Bu, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum eğitim sendikaları ve iki toplum arasındaki iş birliğini güçlendirme taahhüdümüzü temsil ediyor. KTÖS için bu görev, eğitimin sadece akademik değil barış, demokrasi ve kültürler arası diyalog için de bir köprü olması gerekliliği çabalarımızın bir parçası niteliğinde. Hala daha bölünmüşlüklerin yaşandığı bir dönemde, Avrupa düzeyinde Kıbrıs’ı bir Kıbrıslı Türk sendikacının temsil etmesi, diyalog, karşılıklı saygı ve ortak hedeflerin mümkün ve gerekli olduğunu gösteren güçlü bir mesajdır.
ÇABALAR SONUÇ BULDU
Soru: 2015’te ETUCE’de dönüşümlü temsil üzerine bir anlaşma imzalanmıştı. Seçiminiz, o tarihten bu yana kaydedilen ilerlemeyi nasıl yansıtıyor?
Burak Maviş: 2015 anlaşması bir dönüm noktasıydı. Bu anlaşma, 14 yıllık diyalog ve altı öğretmen sendikasının çabalarının bir sonucuydu. Adil temsil ve iş birliği için sağlam bir temel oluşturdu. Bugün seçilmemiz, bu anlaşmaya bağlı kaldığımızı ve birlikte çalışarak eğitim sistemimizi daha iyi hale getirme sözümüzü tuttuğumuzu gösteriyor. Bu da aslında, her türlü zorluğa rağmen iki toplum arasındaki güveni inşa ettiğimizin ve iş birliğinin somut başarılar getirdiğinin bir kanıtıdır.
"EĞİTİM SİSTEMLERİMİZİ DÖNÜŞTÜRMEKLE BAŞLAMALIYIZ"
Soru: Temsilci olacağınız 2024-2026 dönemi için temel hedeflerinizden biri, kültürler arası diyaloğu ve barış eğitimini güçlendirmek. Bu hedeflerin Kıbrıs eğitim sisteminin geleceği için neden önemli olduğunu düşünüyorsunuz?
Burak Maviş: Kıbrıs’ın zor ve karmaşık bir tarihi var. Adadaki eğitim sistemleri yıllardır bölünmüşlük ve milliyetçi anlatılar tarafından şekillendirildi. İki toplumun barış içinde bir arada var olacağı bir gelecek istiyorsak, işe eğitim sistemlerimizi dönüştürmekle başlamalıyız. Kültürler arası diyalog ve barış eğitimi, öğrencilerimize farklı gördükleri insanlarla nasıl anlayış, saygı ve iş birliği içinde olacaklarını öğretir. Bu ilkeler, önyargıları kırmak ve dayanışma, empati ve demokratik değerlere dayalı bir toplum inşa etmek için hayati önem taşır.
"ETUCE KAYNAKLARA ERİŞİM İMKANI SAĞLIYOR"
Soru: ETUCE bağlantıları ve AB destekli programlardan bu hedeflere ulaşmak için nasıl yararlanmayı planlıyorsunuz?
Burak Maviş: ETUCE, bize sendikalarımızı ve eğitim sistemimizi güçlendirmek için gerekli uzmanlık, eğitim ve kaynaklara erişim imkanı sağlıyor. ETUCE bağlantıları ile iş birliği yaparak, diğer Avrupa ülkelerinin deneyimlerinden yararlanabilir, en iyi uygulamaları paylaşabilir ve barış eğitimi ile kültürler arası diyaloğu destekleyen programlar uygulayabiliriz. Amacımız, bugün kurduğumuz iş birliklerinin kalıcı olmasını ve gelecek nesil öğretmenler ve öğrenciler için faydalı olmasını sağlamaktır.
"DAYANIŞMA VE DİYALOĞU EĞİTİMİN BİRLEŞTİRİCİ GÜCÜ OLARAK KULLANALIM"
Soru: Son olarak, Avrupa’daki öğretmenlere ve sendikalara iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?
Burak Maviş: Kıbrıs’taki deneyimimiz, bölünmüş bir ülkede bile iş birliğinin mümkün olduğunu gösteriyor. Eğitim sendikaları, barış, adalet ve demokratik değerlerin yayılmasında kritik bir rol oynar. Bizler eğitimciler olarak örnek olmalıyız. Avrupa’daki tüm öğretmenlere ve sendikalara mesajım şu: dayanışma ve diyalog güçlü araçlardır. Bunları, eğitimi birleştirici bir güç haline getirmek için kullanalım.