Geçtiğimiz günlerde Kıbrısın Sesi'nin gündeme getirdiği, Altak ailesinden abla Meliha Altak'ın Namık Kemal Lisesi'nden okul birincisi olarak mezun olduğu haberi üzerine Kıbrısın Sesi'ne ulaşanlar ailenin bir buçuk yıldan fazla bir süredir hâlen İçişleri Bakanlığı'ndan çalışma ve oturma izni beklediğini aktardı.

Ailenin hâlen oturma izni çıkarılmadı

Altak ailesi (Mustafa ve Meryem Altak), yaklaşık 20 yıldır Kıbrısın kuzeyinde yaşamakta olmalarına rağmen, çalışma izin süreleri 8 gün geçtiği gerekçesiyle izinsiz ikamet suçundan 2022 yılı içerisinde 6 ay Merkezi Cezaevi'nde tutuklu bekletildikleri bir esnada küçük Arif'i 6 Şubat'ta Adıyaman'daki depremde kaybetmişlerdi.

Yaşatılan bürokratik zorluklar nedeniyle de aile küçük Arif'in cenazesini teslim almaya gidememişlerdi. Aile yine engeller yüzünden yurt dışına da çıkış yapamıyor ve bu nedenle tüm ailelerin katıldığı Adıyaman'da devam eden duruşmalara da katılamıyor. Aile tüm sorunlarını çözebilmek için çalışma izninin çıkarılması amacıyla birçok girişim yapsa da sorun hâlen yetkililer tarafından çözülmedi.

Altak Ailesi Özel Haber 08072023

Anne ve babadan sonra şimdi de kızları Meliha'nın oturma izin sorunu çıktı

Geçtiğimiz günlerde Küçük Arif'in ablası olan Meliha Altak, Namık Kemal Lisesi'nde düzenlenen mezuniyet töreninde 9.85'lik derecesiyle okul birincisi olarak mezun oldu. Ancak güvenilir kaynaklardan yapmış olduğumuz araştırmada ablanın da anne ve babasıyla birlikte uzun bir süreden beri oturma izin sorunu yaşadığı ortaya çıktı. Bu sorun yüzünden 18 yaşına giren Meliha'nın da adada kalabilmesi bürokratik engellere takıldı. Meliha, sadece Eylül aylarında verilen ve yenilenen öğrenci iznini beklemek zorunda.

Yeni çıkan yasa sorunları çözecek mi?

Cumhuriyet Meclisi tarafından çıkarılan yeni Muhaceret Yasası'nın ailenin sorununa çözüm bulabileceği yönünde beklentiler olsa da, bunun kesin çözüm olmayabileceği, ailenin cezaya düşürüldüğü ve sorunun çözülmesi için hâlen süreye ihtiyaç duyulduğu da yaptığımız araştırmada edindiğimiz bilgileri arasında.

Aile KKTC vatandaşı değil: Uzun süredir yanıt bekliyorlar

Aile yaklaşık 20 yıldır KKTC'de ikamet etmesine rağmen her ikisi de öğretmen olan anne babaya bugüne kadar vatandaşlık verilmedi. Uzun yıllar önce yapmış oldukları başvuruya da hâlen yanıt alamayan aile şu anda yeni çıkan Muhaceret Yasası ile cezalarının silinmesini, çalışabilmek için muhaceret sorununun çözülmesini ve Meliha'nın oturma iznini almasını bekliyor.

Kıbrısın Sesi Altak ailesinin yaşadığı sorunun takipçisi olmaya devam edecek.

KIBRISIN SESİ ÖZEL HABER