ADALET NE ZAMAN GELECEK?
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde erken doğum nedeniyle kuvözde tedavi gören 20 günlük Mihrimah Toymuradov 26 Ekim 2024 tarihinde hayatını kaybetmiş, ölümünde sağlık çalışanlarının ciddi ihmali olduğu ileri sürülmüş ve çalışanlar tutuklanmıştı. Mihrimah bebeğin ölümü üzerinden yaklaşık 3 ay geçmiş olmasına rağmen henüz olayda ihmali bulunanlar hakkında ceza davası dosyalanmadı.
MİHRİMAH BEBEĞİN ÖLÜMÜ VE SORUŞTURMA SÜRECİ
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde erken doğum nedeniyle kuvözde tedavi gören 20 günlük Mihrimah Toymuradov, 26 Ekim 2024 tarihinde saat 13.30 raddelerinde aniden rahatsızlanarak hayatını kaybetti. Olayın, hastane yetkilileri tarafından polise bildirilmesi akabinde, ölüm sebebinin belirlenmesi için otopsi yapılmıştı.
SKANDAL ORTAYA ÇIKTI
Toplumu derinden sarsan trajik olayda, Mihrimah bebeğin hayatını kaybetmesi ve altı bebeğin yoğun bakıma alınması, büyük yankı uyandırmıştı. İlk incelemelerde, bebeklerin beslenmesi için hazırlanan mamaya hemşire tarafından yanlışlıkla su yerine etil alkol konulduğu iddia edildi.
SORUŞTURMA VE TUTUKLAMALAR
Polis, ihmalkârlık ve tedbirsizlik iddiaları üzerine soruşturma başlatmış ve soruşturma kapsamında bir başhemşire de dahil olmak üzere toplam beş sağlık çalışanı “tedbirsizlik ve ihmal sonucu adam öldürme” suçlamasıyla gözaltına alınmıştı
Soruşturmayı yürüten polis müfettişi mahkemede, Mihrimah bebeğin ölüm nedeninin kesinleşmesi için kan ve doku örneklerinin alındığını ve ileri tetkikler için Türkiye’ye gönderildiğini açıkladı. Sağlık Bakanlığı da olayla ilgili idari soruşturma başlattığını belirtmiş ve ihmali bulunanların cezalandırılacağı sözünü vermişti.
FARKLI İDDİALAR VE SPEKÜLASYONLAR
Tahkikat aşamasında mahkemeye çıkarılan bazı sağlık çalışanlarının avukatları farklı iddialar gündeme getirmişlerdi. Polis sağlık çalışanlarının su ısıtıcısındaki alkollü su ile mama hazırlayıp bebekleri beslediklerini aktarmış ve tahkikat polisi Hüseyin Zaifer, 3 zanlı hemşirenin 26.10.2024 tarihinde meydana gelen; Yenidoğan Yoğun Bakımı’ndaki 7 bebeğe “etil alkol” karıştırılan mama verilmesi olayında “İhmalkârlıkla Eylemde Bulunma” suçundan mehtalder olduklarını söylemişti.
TEMİNATLA SERBEST KALDILAR: YA SONRASI?
Mahkeme, tahkikat sonucunda her bir zanlının yurt dışına çıkışını yasaklayarak, nakdi teminat yatırmasına ve kefillerinin ise kefalet senedi imzalamasına, 3 günde bir de en yakın polis karakoluna giderek ispat-ı vücut yapmaları karşılığında serbest bırakılmalarına emir vermişti. Teminat şartlarının yerine getiren zanlılar serbest kalmışlardı.
İHMALİ OLANLAR NE ZAMAN YARGILANACAK?
Tahkikatın ne aşamada olduğu, polisin ileri tahikikat ve tahliller için ‘Türkiye’de gönderdik’ dediği sonuçların ne zaman çıkacağı yönünde henüz hiçbir resmi makam tarafından bir açıklama yapılmadı. Toplumda infiale sebep olan ve olayda ihmali olduğu ileri sürülen bazı hekimler aleyhine de bugüne kadar bir tahkikat başlatılmış değil.